Hoe kan een willekeurig bedrijf beter scoren dan de concurrent? Binnen de muren van Kinkelder in Zevenaar leeft over het antwoord geen enkele twijfel. Opleiden en kennis delen staat met stip op één. De onderneming op bedrijventerrein Zuidspoor, wereldwijd leverancier van zevenhonderd verschillende cirkelzagen, houdt er zelfs een eigen bedrijfsleermeester op na.

Na de zomervakantie begint Jan Huntink, voormalig docent van het ROC A12 in Ede, aan zijn derde ‘schooljaar’ binnen de fabrieksmuren. “De lat ligt hoog”, zegt hij. “Kinkelder wil het kenniscentrum over de cirkelzaag worden. Wereldwijd.” De bedrijfsleermeester is in Nederland geen onbekend fenomeen, maar niet gebruikelijk bij middelgrote bedrijven waartoe Kinkelder met zo’n 350 werknemers behoort. De Zevenaarse onderneming kiest er bewust voor, want op Zuidspoor draait alles om ‘hightech’. “Er staan hier complexe machines met zeven assen. Dat moet je wel weten wat je doet. Zo’n machine moet onbemand kunnen draaien, ook ’s nachts.”

De bedrijfsleermeester van Kinkelder is van huis uit bankplaatwerker, die de fijne kneepjes heeft geleerd in de bedrijfsschool van Enka, de voorganger van het Arnhemse Akzo. Tegenwoordig draagt hij kennis over aan jongeren die een vakopleiding van het Graafschap College in Doetinchem volgen. “Ze leren daar over metaal, maar het ROC kan nooit de specifieke kennis bijbrengen die nodig is om bij Kinkelder te werken.” Huntink heeft voor meerdere mbo-niveaus een ‘proeve van bekwaamheid’ opgesteld en Kinkelder mag zich inmiddels landelijk erkend leerbedrijf noemen.

Maar het werk van de bedrijfsleermeester gaat verder dan het opleiden van beginnende metaalbewerkers. De werknemers van Kinkelder beheersen veel vaardigheden over de productie van cirkelzagen, iedereen op zijn eigen werkterrein. “Maar die kennis zit bij de mensen in het hoofd. En gaat verloren als iemand vertrekt. Al die kennis en ervaring gaan we nu vastleggen. We halen de kennis uit de mensen”, vertelt Huntink over een van zijn belangrijkste uitdagingen.

Inmiddels geeft de bedrijfsleermeester zelf ook cursussen. Over slijpen en binnenkort over hardsolderen. “De mensen die hier slijpen, weten precies wat ze doen. Ik vertel er de theorie bij die er achter schuilgaat. Wat er gebeurt als je de machines anders instelt, bijvoorbeeld. “Zo’n 35 werknemers hebben in de eerste twee jaar met de bedrijfsleermeester te maken gehad. De vruchten van die inspanningen beginnen zich te tonen. “Je merkt dat mensen meer willen weten dan strikt noodzakelijk is voor hun werk. Ze kijken ook naar andere onderdelen in de fabriek. Ze worden daardoor breder inzetbaar en ze gaan flexibeler om met de techniek.”

Met de inzet van een eigen bedrijfsleermeester streeft Kinkelder ook een ander doel na. Nog steeds is het moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden. Door eigen opleidingen te bieden, kan het Zevenaarse bedrijf aan aantrekkelijkheid winnen. “Scholen kunnen nooit de kennis bieden die ondernemingen nodig hebben, want bedrijven zoeken steeds naar nieuwe technieken. Pas als er vraag naar die nieuwe vaardigheden ontstaat, komen de scholen met hun studie. Tegen die tijd zijn de bedrijven alweer een stap verder met de nieuwste ontwikkelingen.”

  • Jongeren die in de metaal hun opleiding hebben gehad, kunnen bij Kinkelder een leerwerkplaats krijgen.
  • In 2012 zijn de eerste vijf leerlingen bij het bedrijf in opleiding gekomen. Zij doen vaardigheden op in de productietechniek. Een keer per week gaan zij naar het Graafschap College voor de theorie.
  • De ‘proeve van bekwaamheid’ die als een eindexamen geldt. is volledig op het werk binnen de muren van Kinkelder toegespitst. Wie voor de toets slaagt, maakt kans op een vast contract bij het Zevenaarse bedrijf.
  • Kinkelder is steeds op zoek naar gekwalificeerd personeel. Op de gevel hangt een spandoek dat oproept tot solliciteren. Via deze route is bedrijfsleermeester Jan Huntink zelf ook aan zijn baan bij Kinkelder gekomen.
  • Kinkelder is wereldwijd een toonaangevend bedrijf als het om cirkelzagen gaat. De onderneming levert onder meer aan de auto-industrie. De zagen zitten vaak ingebed in machines die in een continuproces stukken metaal, bijvoorbeeld voor uitlaten, op maat zagen. Betrouwbaarheid van de cirkelzaag telt daarbij zwaar.
  • De hoofdvestiging van Kinkelder staat aan de Nijverheidsstraat in Zevenaar. Het bedrijf heeft vestigingen in België, China, Tsjechië, Frankrijk. Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. De zagen worden naar tachtig Ianden geëxporteerd.

Bron: De Gelderlander, 27-06-2014