Kinkelder uit Zevenaar heeft een lange historie in de productie en toepassing van cirkelzaagbladen. Ze ontwikkelen, produceren en verkopen hoogwaardige cirkelzagen ten behoeve van de metaalindustrie.

Door vele innovaties hebben ze een toppositie in deze markt verworven en mogen ze zich één van de meest toonaangevende spelers op het gebied van cirkelzaagtechnologie noemen. Bij het bedrijf werken ca 340 medewerkers verdeeld over 11 vestigingen in 7 landen.

Waarom en/of sinds wanneer pas je Sociale innovatie toe?
Erwin Hissink, CEO Kinkelder Groep: “Wij zien sociale innovatie als de basis voor het succes van de onderneming. Zonder sociale vernieuwing geen technische, technologische en innovatieve vernieuwing. Ons credo is dat je de successen en de problemen samen deelt. De klanten betalen onze salarissen en daar is iedereen zich in onze organisatie van bewust. Transparantie, ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid en waardering voor al onze medewerkers zijn onze uitgangspunten.”

Wat houdt sociale innovatie in bij jouw bedrijf, wat doe je ‘anders’?
“Alleen door te investeren in onze medewerkers kunnen we onze toppositie in de markt behouden. Dit doen we natuurlijk door goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, maar dat alleen is niet voldoende. We streven naar transparantie in onze organisatie, dit doen we door eenmaal per kwartaal alle medewerkers te informeren over het wel en wee van de Kinkelder Groep. Iedereen ziet of hoort of we en hoeveel winst of verlies we maken. De medewerkers worden zo direct betrokken en dat wordt enorm gewaardeerd. Ook investeren we veel in de kennis van de medewerkers, zo gaan we een Kinkelder Academy oprichten en hebben we een eigen bedrijfsleermeester in huis. Maar ook het fysiek welbevinden van onze medewerkers vinden we belangrijk, hiervoor hebben we speciale aandacht voor onze 55plus medewerkers, bieden we de mogelijkheid om te sporten en niet onbelangrijk investeren we met regelmaat in diverse personeelsvoorzieningen zoals bijvoorbeeld nieuw sanitair, geluidsdemping en in hoogte verstelbare bureaus.”

Wat bereik je ermee? Wat is het resultaat?
“Het is niet altijd eenvoudig om de juiste mensen van buiten aan te trekken, vandaar dat we binnen ons opleidingsbeleid inzetten op interne doorgroei en scholing, al te beginnen bij de BBL leerling die ons bedrijf binnenkomt. Dit heeft geresulteerd in de opstart van onze eigen bedrijfsschool met een eigen leermeester. We zien hierdoor dat het goed lukt om doorgroei perspectief te bieden aan onze medewerkers en ze aan boord te houden. Daarnaast vragen de snel veranderende ontwikkelingen in de machinetechnologie en metallurgie ook om training van de technische skills. We zien dat onze investering in sociale innovatie heeft geleid tot een erg laag kortstondig ziekteverzuim en daar zijn we erg trots op!”

BOOST is het onafhankelijke platform voor Smart Industry en Circulair ondernemen in Oost-Nederland. Hier werken bedrijven, intermediairs, overheid en de onderwijsinstellingen samen aan het realiseren van een concurrerende en duurzame industrie.

Lees het originele artikel op www.boostsmartindustry.nl