Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs in Den Haag, weet sinds zijn bezoek van gisteren aan Zevenaar waar hij moet zijn voor goed technisch onderwijs: aan de andere kant van de grens, in Duitsland.

Bij zagenfabriek Kinkelder op bedrijventerrein Zuidspoor werken inmiddels zo’n vijftien Duitse arbeidskrachten die een gedegen opleiding hebben gevolgd op een pure ambachtsschool. Directeur Erwin Hissink wijst er fijntjes op als de Haagse coryfee samen een VVD-karavaan in verkiezingstijd zijn fabriek bezoekt.

“Wij zijn vooral op zoek naar de traditionele lts’er en mts’er. Op die grote scholengemeenschappen hebben wij het niet zo. Daar zit het technisch onderwijs verstopt. Wij hebben het liever dichterbij.”

De staatssecretaris is bij Kinkelder om te zien hoe hightech en innovatie hand in hand gaan met traditioneel vakmanschap. In de fabriekshallen in Zevenaar staan de meest geavanceerde machines opgesteld, maar komt het bij de productie ook vaak aan op de hand of het oog van de meester. Daarvoor zijn goed opgeleide jongeren nodig en die zijn maar moeilijk te vinden.

“Van de zestig mbo’ers van het Graafschap College gaan er veertig door naar het hbo. Dan blijven er twintig over, van wie er vier naar de metaalsector willen. Het moet je maar lukken om die binnen te krijgen”, aldus Hissink.

De regering doet er alles aan om de jeugd voor techniek te interesseren, zegt Dekker, die zich van de ernst van het probleem goed doordrongen is. “Zo proberen we de studenten aan de Pabo aan te leren dat zij hun leerlingen straks over werken met hun handen gaan vertellen. Kinderen kunnen dat niet vroeg genoeg horen”, aldus de staatssecretaris.

Bron: De Gelderlander, 13-03-2014