Met de ontwikkeling van een nieuw hardmetaal zaagblad zet Kinkelder de nieuwe standaard voor het snel zagen van austenitisch RVS buizen.

Het Connexxioncut 4 zaagblad presteert uitermate goed op 300-serie RVS buizen met een wanddikte van 3 – 6 mm. Met een constante snijsnelheid van 80 m/min en een constante voeding van 0,06 mm/tand wordt een zaagtijd gehaald van minder dan 4 seconden op 60 x 4 mm buis. Deze parameters zorgen voor een continue standtijd van 3 – 4  m2 .

Dat is minstens twee keer zo snel en een verdubbeling in standtijd ten opzichte van de resultaten na inzet van HSS zaagbladen”, zegt Dave Hiddink, Applicatie-Engineer bij Kinkelder BV. “Het snijoppervlak is vrijwel braamvrij en gelijk aan wat bereikt kan worden met een HSS zaagblad.”

Met CNC machines, waarbij variabele snijsnelheden en voeding kunnen worden toegepast, zijn zelfs nog kortere zaagtijden mogelijk. “Met toepassing van snijsnelheden van 120 m/min en een voeding van 0,10 mm/tand bereikten we ruim 2 m2 snijoppervlak op buis 60 x 4 mm (3000 zaagsneden) zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.

Gezien de hoge kosten van high end machines verdient de prijs van een CX 4 zaagblad zich in vergelijking met HSS zaagbladen gemakkelijk terug. “Terwijl het zagen van 3000 buizen 60 x 4 mm met een HSS zaagblad normaal gesproken 2 shifts in beslag neemt, krijgt het Connexxioncut 4 zaagblad het in één shift voor elkaar.”